Oyisteri – Praktijk voor Contextuele therapie

Wat is Contextuele therapie?

Contextuele therapie

Contextuele therapie richt zich op het begrijpen van de dynamiek tussen mensen, zonder te oordelen over hun gedragingen of keuzes. Zowel zichtbare als onzichtbare factoren, zoals verwachtingen, loyaliteit en morele verantwoordelijkheid, spelen daarbij een rol.
Het is een herstellende en preventieve aanpak die mensen helpt inzicht te krijgen in hun relaties en gedrag. Door nieuwe mogelijkheden te ontdekken, biedt het hoop en creëert het kansen om anders te handelen en relaties te verbeteren, waardoor nieuwe perspectieven ontstaan.

Deze aanpak helpt je nieuwe manieren te vinden om met uitdagingen en relaties om te gaan, zonder dat je zelf hoeft te veranderen. Je leert beter omgaan met de omstandigheden, wat leidt tot herstel en groei, zowel voor jou als voor de mensen om je heen.

In de contextuele hulpverlening kijken we naar de feiten, hoe mensen denken en voelen, en de omstandigheden waarin ze leven.
‘Context’ verwijst naar alle mensen in jouw leven, zoals je gezin, voorouders, toekomstige generaties, partner, vrienden, schoonfamilie, collega’s, buren, of een pleeg- of adoptiegezin.

In onze gesprekken kijken we samen naar jouw levensverhaal en de mensen die daarin belangrijk zijn, van vroeger, nu en in de toekomst. We praten over zowel fijne als moeilijke relaties en hoe jullie voor elkaar zorgen en loyaal zijn.

Een belangrijk onderdeel van contextuele therapie is het zoeken naar balans tussen geven en ontvangen. Dit is essentieel voor je welzijn en het bouwen aan gezonde relaties. Wanneer dit evenwicht verstoord raakt, of door geleden onrecht, kunnen er spanningen en problemen ontstaan. We onderzoeken hoe rechtvaardigheid, vertrouwen en balans hersteld kunnen worden, waarbij we de behoeften en zorgen van iedereen serieus nemen. Het erkennen van iemands pijn, ervaringen en bijdragen zijn cruciaal om relaties te herstellen.